• Novinky

            • Exkurze na SPŠ Ostrov

            • Ve čtvrtek 25.4.2024 jsme se žáky 8. tříd navštívili SPŠ Ostrov. 

              Procházeli jsme několika stanovišti, plnili úkoly. Soutěžní dopoledne jsme si báječně užili. Žáci si kromě drobných cen odnesli i spoustu zážitků, dílčích znalostí a dovedností. Děkujeme studentům i učitelům SPŠ Ostrov za příjemně strávené dopoledne.

              Ing. J. Matějíčková

            • Odznak zdatnosti

            • Dne 24. 4. 2024 proběhl v Aši 10. ročník Odznaku zdatnosti. 

               V tomto pětiboji ( trojskok, hod medicinbálem, švihadlo, leh-sedy, driblink) jsme získali v počtu 10 soutěžících 1 zlatou, 1 stříbrnou a 2 bronzové pro jednotlivce, a ačkoliv sněžilo a soupeři byli neúprosní, stanuli jsme na 3. místě v družstvech. Krásná práce, všem soutěžícím děkuji za příkladný a zodpovědný přístup, vyčerpávající výkony a nádherně prosportovaný den.

              Mgr. J. Krejčová

            • Aprílový závod v orientačním běhu

            • Děti ze sportovního kroužku ŠD si vyzkoušely orientační běh na sobotním Aprílovém závodu, pořádaném oddílem OB Aš v Hůrce u Libé.

              Jedna dívka běžela samostatně v kategorii HD10F, ostatní děti pak s doprovodem dospělých na fáborkové trati TF, dlouhé 1,6 km se šesti kontrolami.

              Ze 16 závodníků  získala 1. místo Natalli  Belšán a 3. místo Vojtěch Skupien.

              Trať byla poměrně náročná, s množstvím popadaných stromů a větví. Ani počasí nám příliš nepřálo, byl velký vítr, chladno a chvílemi pršelo a sněžilo. Přesto všechny děti trať zvládly a na památku získaly medaili a pamětní sošku závodu.

              Během akce nedošlo k žádným úrazům, děti byly po akci předány rodičům.

              Zúčastnilo se 10 dětí a 4 dospělí.

              V. Vlachová

            • Nekoktám, čtu.

            • V úterý 9. 4. proběhlo v městské knihovně místní kolo soutěže Nekoktám, čtu.  

              Cílem regionálního projektu je podpořit a propagovat v místě i kraji čtenářské kompetence dětí, propagovat dětské čtenářství na veřejnosti, představit dětem zajímavé tituly dětské literatury, podpořit aktivní spolupráci knihoven v regionu, rozšířit spektrum jejich služeb a posílit spolupráci knihoven se základními školami.

              Do krajského kola v Karlových Varech postoupily Teodora Nováková a Isabela Lehotská.

              Blahopřejeme.

              L. Kubalíková, Z. Ederová

            • Hudební pořady Milana Parnahaje

            • V pondělí a v úterý proběhly na naší škole hudebně vzdělávací pořady pro 1. a 2. stupeň Mgr. Milana Parnahaje.

               

              Mgr. Milan Parnahaj, který se profesionálně věnuje realizaci těchto pořadů již od září 2001 a je bez nadsázky v tomto oboru jeden z nejlepších a nejpovolanějších, co může dnešní nabídka vzdělávacích pořadů pro školní mládež v hudební oblasti nabídnout, pořádá každý rok vystoupení po celé České republice. 

              Všechny tyto pořady jsou multimediální a interaktivní, doprovázené poutavou projekcí k tématu a volně i tématicky na sebe navazují. Věnují se světové i české popmusic ve 20. století. Průvodní slovo v pořadech je autorské a vytvořené na základě vlastní diplomové práce. Pořad je profesionálně moderován a je proložen praktickými ukázkami živé hudby a zpěvu různých žánrů.

               Žáci a studenti mají možnost se dozvědět mnoho zajímavých a důležitých informací o vzniku a vývoji hudebních stylů a žánrů, ale zároveň i mnoho zajímavostí o životě a díle hudebních ikon moderní populární hudby. Všechny použité informace jsou ověřeny a konzultovány s šéfredaktory časopisů Spark a Rock and Pop, ale i čerpané z vlastních bohatých zkušeností a zážitků ze svého aktivního muzikantského působení. 

              V závěru některých dílů také probíhají zábavné kvízy, které uvolněnou i humornou formou zjišťují vědomosti žáků získané během pořadu.

               

            • Pozvánka pro všechny od 4 do 99 let

            • Pozvánka pro všechny od 4 do 99 let, kteří chtějí zkusit něco nového v sobotu večer.

              Pojďte si hrát společně s mimem Vlado Kulíškem a pianistou Vlado Martínkem.

              Největší předností netradičně pojatých divadelních představení ve  stylu Charlieho Chaplina je  aktivní spolupráce s obecenstvem. Nechte se vtáhnou do děje a užijte si jedinečný zážitek. Zvláště v současné době, která dovolí divákům obvykle jen pasivně přihlížet z křesel před televizní či počítačovou obrazovkou. Vlado Kulíšek, jedna z nejvýznamnějších postav slovenské pantomimy, vystupuje se svými pořady nejen v Evropě jako například v Německu, Francii, Itálii, Rakousku, ale také v USA, Číně, Vietnamu a dalších zemích.

               

              V 19.30 hod., sál Císařských lázní, hodinu před začátkem otevřena nová kavárna

              Vstupné: 100 Kč Pro děti do 15 let zdarma

              Rezervace míst  na tel: +420 737 281 039

            • Tonda Obal na cestách

            • Ve čtvrtek 4. dubna proběhl na naší škole program Tonda Obal na cestách společnosti EKO-KOM a.s.

              Jeho cílem je seznámit žáky s problematikou třídění a recyklace odpadů. Besedy, kterých se zúčastnili žáci 1. stupně, proběhly interaktivní a zábavnou formou a poučily děti o správném třídění odpadů a jak jsou tyto odpady recyklovány.

               

            • Vyhlášení vítěze soutěže “ Třídní ostrov”

            • Vážení rodiče, žáci, pedagogové,

              chtěla bych vám poděkovat za vaši účast při hlasování v projektu Třídního ostrova, který byl součástí malé vernisáže určené pouze pro naše žáky a pedagogy. Bylo to skvělé setkání, kde naši studenti mohli prezentovat své originální práce a pedagogové a spolužáci je mohli podpořit svým uznáním a povzbuzením.

              Ráda bych vás informovala, že jsme nyní zveřejnili fotografie dalších vystavených prací, takže i vy, rodiče, máte příležitost vidět šíři a diverzitu tvůrčího úsilí našich žáků.

              Hlasování o nejhezčí ostrov bylo otevřeno i pro rodiče na základě fotografií, které jsme zveřejnili. Tímto způsobem jsme vám umožnili zapojit se do tohoto zajímavého procesu, ačkoliv jste neměli možnost být fyzicky přítomni na vernisáži. V přiloženém grafu můžete vidět, jak se které třídě dařilo. 

              Děkuji vám za vaši podporu a za vaše hlasování. Žákům děkuji za jejich projevené úsilí, kreativitu a preciznost zpracování. Jsem velice ráda, že můžeme společně podporovat naše žáky.

              S pozdravem,

              Učitelka výtvarné výchovy

            • Matematické soutěže Klokánek a Pythagoriáda

            • V pátek 22.3.2024 proběhlo školní kolo celostátní soutěže KLOKÁNEK, které se zúčastnili žáci 2.-9.ročníků a soutěžili v kategoriích: CVRČEK (2. a 3.tř.), KLOKÁNEK (4. a 5.tř.), BENJAMÍN (6. a 7.tř.) a KADET (8. a 9.tř.). Celkem za školu bylo 91 soutěžících. Výsledky byly odeslány do celorepublikové databáze, kde budou vyhodnoceny. V naší škole nejlepších výsledků dosáhli:

              Kategorie:              CVRČEK :          SOUKUPOVÁ  ELEN            3.B         64b       

                                            KLOKÁNEK:       VOSÁTKA FILIP                    5.A         81b

                                            BENJAMÍN:         BUCHNER ROBERT            7.A         52b

                                            KADET:                LEŠKO ONDŘEJ                  9.A         80b

                                                                                                                        

              V pondělí 25.3. a v úterý 26.3. 2024 navázala soutěž PYTHAGORIÁDA. Celkem řešilo zadání 35 žáků z 6.-9.tř. Úspěšní řešitelé postupují do okresního kola a jsou to:

                                            VESELÁ ANNA                   6.A

                                            CETKOVSKÁ KAROLÍNA   8.C

                                            LEŠKO ONDŘEJ                 9.A

               

              Zúčastněným blahopřejeme, postupujícím budeme držet palce v okresním kole a všem děkujeme za účast.

              Ing. Pavlína Raszyková, Mgr. Jana Vrbová

            • Světový den vody

            • Žáci naší školy si v pátek 22.března připomněli v rámci projektu Světový den vody významný ekologický svátek. Žáci se v tento den symbolicky oblékli do modrých barev. Pro žáky 3.-5.ročníků byl projekt realizován venku formou stopovačky s názvem Cesta za kapkou vody v okolí Labutího jezírka. Počasí přálo a všichni si projekt velmi užili. Poděkování patří žákům třídy VIII.C, kteří při realizaci projektu pro 1. stupeň pomáhali.

              Ing. Lucie Křížová

            • Úspěchy našich sportovních gymnastek

            • Okresní kolo závodů ve sportovní gymnastice družstev pro kategorie mladší a starší žákyně, které pravidelně pořádá DDM Sova, se letos uskutečnilo 6. 3. 2024 v gymnastické tělocvičně 1. ZŠ v Chebu. Mladší žákyně obsadily i přes silnou konkurenci 4. místo. Starší žákyně získaly 2. postupové místo a 20. 3. odjely reprezentovat naši školu do krajského kola, které se konalo v multifunkční hale v Březové u Sokolova. Soutěž družstev probíhá pod přísnými pohledy porotců v rámci trojboje: prostná, přeskok a hrazda. Nejvyšší možný bodový zisk na každém stanovišti je 10 bodů a počítají se 3 nejlepší výkony každého jednotlivce ze čtyřčlenného družstva. Součtem bodů se naše družstvo umístilo na 5. místě.

              Blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci.

              Mgr. J. Krejčová

            • Školní kolo ve čtenářské soutěži

            • Ve čtvrtek 21. 3. proběhlo školní kolo čtenářské soutěže pro žáky 2. - 6. tříd. 

              Soutěž se skládala ze dvou částí - čtení předloženého textu a otázek k porozumění textu. Z každé třídy se účastnili dva čtenáři. Porota složená z učitelek 1. stupně rozhodla o umístění takto:

              2. třídy: 1. místo - Matyáš Novák 

                           2. místo - Adéla Hrušková

                           3. místo - Markéta Peláková

              3. třídy: 1. místo - Liliana Korpová

                           2. místo - Matyáš Hoyer

                           3. místo - Pavel Bušta

              4. třídy: 1. místo - Martin Koza

                            2. místo - Isabela Lehotská

                            3. místo - Beata Ledašilová

              5. třída: 1. místo - Anna Bocková

                             2. místo - Filip Vosátka

                             3. místo - Tomáš Král

              6.ročník: 1. místo - Kateřina Cetkovská

                              2. místo - Karolína Plechatá

                              3. místo - Matteo Straka

              Všem zúčastněným děkujeme a výhercům blahopřejeme.

              Mgr. A. Skalová

            • Školní kolo soutěže v recitaci

            • Ve středu 20. března se na naší škole uskutečnilo školní kolo soutěže v recitaci. V jednu hodinu, kdy soutěž začínala, byla zaplněna aula školy do posledního místečka. Na  recitující se přišli podívat i jejich členové rodiny či kamarádi. Recitující soutěžili ve čtyřech kategoriích, podle kterých také postupují do okresního kola. Navíc však byli zvlášť ohodnoceni žáci první, druhé a třetí třídy. Výkony hodnotila porota ve složení: Květa Čeganová, Lenka Kubalíková, Monika Kocourková a Alena Brabcová.

              Do soutěže se přihlásilo kolem padesáti žáků, nejvíce z prvního stupně. A výsledky?

              0. kategorie – 1. třída:   1. místo – Lea  Vynáhlovská

                                                      2. místo – Laura Osladilová

                                                      3. místo – Marharyta Kurytsia

              Všechny dívky postupují do okresního kola.

              I. kategorie – 2. třída:    1. místo –  Michaela Holická – postup do okresního kola

                                                      2. místo -  Ema Dusová

                                                      3. místo  - Isabela Rutar

                                   3. třída:   1. místo – Magdalena Koutová  - postup do okresního kola

                                                   2. místo  - Tina Kratochvílová    -  postup do okresního kola

                                                   3.místo   - Tereza Lotzová

              II. kategorie  - 4. a 5. třída:   1. místo  -  Šimon Kout

                                                             2. místo - Teodora Nováková

                                                             3. místo  - Jaroslav Pašek

              Všichni postupují do okresního kola.

              III.kategorie – 6. a 7. třída:   1. místo -  Kateřina Cetkovská

                                                             2. místo -  Ben Kout

                                                             3. místo -  Adéla Dosedělová

              Všichni postupují do okresního kola.

              IV. kategorie – 8. a 9. třída:  1. místo  - neuděleno

                                                             2. místo  - Karolína Weiszdornová

                                                             3. místo  - Karolína Cetkovská 

              Vyhodnocení žáci byli odměněni diplomy a malými dárky, ostatní drobnou sladkostí. Všem účinkujícím děkujeme za krásné výkony a postupujícím přejeme v okresním kole, které se bude konat v DDM Cheb 4. dubna, mnoho štěstí.

              Mgr. A. Brabcová

            • IFK Dragon Cup International Championship

            • NA MEZINÁRODNÍM TURNAJI V NĚMECKU ZÍSKAL FRANTIŠKOLÁZEŇSKÝ ODDÍL KARATE JEDNO DRUHÉ A TŘI TŘETÍ MÍSTA.

              V sobotu 2. 3. 2024 se v německém Neckarsulmu konaly mezinárodní závody Kyokushin karate. Závodů se zúčastnilo celkem 215 závodníků z 21 týmů ze 6 zemí-Německo, Holandsko, Francie, Švýcarsko, Litva a Česká Republika. Soutěžilo se v Kata a v Kumite. Turnaj byl určen jak pro pokročilé, tak i pro začátečníky. Naši závodníci byli všichni mezi pokročilými. Za františkolázeňský oddíl se zúčastnili tři závodníci, Stela Suchá, Nikola Belková a Dominik Belka.

              V Kata soutěžila Nikola Belková a obsadila 3. místo.

              Do Kumite nastoupili všichni tři závodníci a dosáhli těchto výsledků:

              Stela Suchá obsadila 3. místo,

              Nikola Belková obsadila 3. místo,

              Dominik Belka obsadil 2. místo.

              Závodníci SHINKYOKUSHINKAI KARATE FRANTIŠKOVY LÁZNĚ si v mezinárodní konkurenci vedli velmi dobře.

              OSU

            • Souboj o Cheb - Olympijský odznak 2024

            • V pátek 1. března proběhlo v chebské sportovní hale Lokomotiva oblastní kolo olympijského víceboje o odznak všestrannosti. Projekt pod patronací Českého olympijského výboru probíhá pravidelně každý rok a to v disciplínách trojskok, medicinbal, švihadlo a leh-sedy.

              Naši žáci nezklamali a dosáhli krásných výsledků. O postupu družstev do regionálního kola rozhodnou získané body v oblasti. 

              Děkujeme za reprezentaci a blahopřejeme!

            • Českoslovenští letci v RAF

            • Ve čtvrtek 29. února přišel besedovat s dětmi pedagog, historik a spisovatel PhDr. Daniel Švec.

              Žákům vyprávěl o statečnosti  našich letců v jednotkách RAF v období 2. světové války. Ukázal dětem mnoho historických artefaktů, modely letadel, seznámil je s prací pozemního leteckého personálu. Starším žákům vyprávěl smutné osudy našich letců v období po 2. světové válce. Mladší děti měly možnost nahlédnout do složitosti létání malým dopravním letadlem a poznaly historická i současná esa letecké akrobacie.