• Novinky

            • Návrh na sponzorský dar z výtěžku vánočního jarmarku

            •  

              Žáci naší školy přispějí

              ČÁSTKOU 20 000,- KČ

              na pomoc místnímu chlapci.

              A D Á M E K

               

              Jedno z dětí, které trpí chorobou tzv. „ nemoci slaných dětí “ .

              Šťastný, usměvavý, veselý, hodně zvědavý a neposedný chlapeček, který si opravdu na tomhle našem světě vybojoval své místo, kam patří. A že se mu tady líbí!

              Narodil se v únoru 2020 s nafouknutým bříškem, proto musel být ještě téhož dne ihned odvezen do Motola a operován pro prasklé střevo. Operace proběhla a Adámkovi byla udělána na čas stomie, tedy vývod. Zároveň se Adámkovi dělalo nesčetné množství testů. Měsíc a půl bojoval o svůj život, než se dostal domů, do Františkových Lázní, za starším bráškou, za maminkou, tatínkem a zbytkem rodiny.

              Jeho diagnoza na celý život zní „ Cystická fibróza“ . Bohužel stále u nás nevyléčitelná dědičná nemoc, která zkracuje všem pacientům jejich život.

              V naší zemi je zhruba 700 pacientů s touto nemocí klasického průběhu a další s různými komplikovanými formami.

              Několikahodinová léčba je pro pacienty s cystickou fibrózou nedílnou součástí každého dne. Nemocní musí trénovat své plíce v dlouhých inhalacích a rehabilitacích, berou velké množství léků a musí dodržovat přísný hygienický režim.

              Velmi komplikovaná je hlavně otázka trávení a metabolismu. Důležitá je vysokosacharidová dieta, aby pacienti nabrali „ alespoň“ pár kilo. To je teď pro rodiče Adámka hlavní téma. Nutné je kupovat drahé Nutridrinky, drahá probiotika a léky, na které budou peníze ze sbírky použity.

               

              Od září tohoto roku začal navštěvovat MŠ, kde se mu velmi líbí, miluje kolektiv a hry s dětmi. Paní učitelky jsou velmi vstřícné. Dohlížejí na podávání léků a dalších nezbytných věcí tak, aby si mohl Adámek naplno užívat života.

              Adámek svou nemoc zvládá velmi dobře.

               

              Ač to nemá celá rodina jednoduché, s těžkým osudem se perou a nevzdávájí to.

               

              Pokud by někoho zajímaly podrobnosti o této nemoci, vše naleznete na: www.klubcf.cz

              celorepublikové kampaně a sbírky probíhají na :

              slanedet/klubcf.cz

              Všechny informace zveřejněny se souhlasem maminky Adámka.

            • Olympiáda v Anglickém jazyce

            • V pátek 15.12.2023 se vybraní žáci zúčastnili školního kola olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: I. kategorie pro žáky 6. a 7.ročníku a II. kategorie pro žáky 8. a 9.ročníku. Účastníci prošli několika koly a svou jazykovou úroveň ověřili v těchto dovednostech: poslech, čtení s porozuměním a komunikace. Máme radost z vysoké účasti, chválíme všechny statečné zúčastněné a všem umístěným gratulujeme!Vítězkou I. kategorie se stala Eliška Vorlová ze 6.B a vítězem kategorie II. je Matěj Ďurica z 9.B. Oba postupují do okresního kola, které proběhne v příštím roce v Chebu. Přejeme jim hodně štěstí a držíme palce!

              K. Sutton, K. Tomek

            • Vystoupení našich žáků

            • Ve středu 13.12. zpříjemnili naši žáci pod vedením paní učitelky Leškové adventní čas klientům Domova se zvláštním režimem Kazdův Dvůr ve Vonšově. Kromě vánočních písní přivezly děti seniorům i drobné dárky.

            • Olympijský víceboj

            • V pondělí 11.12. se u nás opět konal Olympijský víceboj, známý jako Ovov. Už první vyučovací hodinu se v hale sešli organizátoři Mgr. Jana Krejčová, Blanka Pavlovská s žáky a žákyněmi 8.C, kterým patří obrovské díky za veškerou pomoc, za účelem připravit tělocvičnu na dnešní akci, ujasnit si pravidla soutěže a jmenovat rozhodčí.

              Během 2. a 3. vyučovací hodiny si první a druhé třídy odnášely sladkou odměnu, které pro všechny soutěžící zajistil SPOLEK PRO ZŠ. 4. a 5. hodinu se k dobrovolným pomocníkům přidali i žáci z 9.C. Tentokrát se soutěžilo v šestičlenných družstvech třetích až osmých tříd. Soutěžit jste tak mohli vidět 71 silných protivníků a fandit spousta spolužáků i učitelů. Sportovní nadšenci zdolávali 6 náročných disciplín víceboje a to: skok přes švihadlo, sedy-lehy, trojskok snožmo z místa, dribling s basketbalovým míčem kolem dvou met, kliky a hod s medicinbalem.

              Celý den proběhl v pohodě a bez zranění. Doufejme, že všichni po dnešku naberou dostatek sil pro pokračování v letních olympijských atletických disciplínách

            • Přišel Mikuláš

            • Úterní den v naší škole zahájil svatý Mikuláš s čerty a anděly, kteří přivítali žáky ve vchodu do školy a obdarovali je drobnými sladkostmi. 

            • Úspěch našich žáků ve florbale

            • V tomto týdnu probíhala kvalifikační kola turnaje ve florbale dívek i chlapců. V kategorii dívek 6.-7. tříd vyhrálo družstvo nad ZŠ Skalná poměrem 8:1 a postoupilo do kola okresního, které se koná příští týden v Chebu. V kategorii dívek 8.-9. tříd došlo ke kuriózní situaci, kdy se do turnaje přihlásily pouze naše dívky a bez boje tak postoupily do okresního kola.V chlapeckých kategoriích byl postup o něco dramatičtější. Mezi 6.-7. třídami se bojovalo do posledních minut turnaje a naši mladší chlapci se umístili na prvním místě. Zajímavý byl souboj o druhé místo, kdy zbylé týmy mezi sebou remízovaly a vše se schylovalo k rozstřelu. Posledním zápasem rozhodla ZŠ Plesná o konečném umístění na druhém místě, kdy zdolala ZŠ Skalnou 5:3. Pořadí na dalších místech bylo následující: 3. místo obsadila ZŠ Luby a čtvrté místo náleželo ZŠ Skalné.Mezi hochy z 8.-9. tříd bylo rozhodnuto již v polovině turnaje o vítězství naší školy. Druhé místo obsadila ZŠ Skalná, třetí ZŠ Luby a na čtvrtém místě se umístila ZŠ Plesná.Poděkování patří všem zúčastněným, fanouškům. Poprvé se nám podařilo postoupit do okresního kola ve všech kategoriích. Našim soutěžícím přejeme mnoho štěstí v kole okresním, které bude probíhat celý příští týden v chebské sportovní hale.

              P. Chren