• Novinky

            • IFK Dragon Cup International Championship

            • NA MEZINÁRODNÍM TURNAJI V NĚMECKU ZÍSKAL FRANTIŠKOLÁZEŇSKÝ ODDÍL KARATE JEDNO DRUHÉ A TŘI TŘETÍ MÍSTA.

              V sobotu 2. 3. 2024 se v německém Neckarsulmu konaly mezinárodní závody Kyokushin karate. Závodů se zúčastnilo celkem 215 závodníků z 21 týmů ze 6 zemí-Německo, Holandsko, Francie, Švýcarsko, Litva a Česká Republika. Soutěžilo se v Kata a v Kumite. Turnaj byl určen jak pro pokročilé, tak i pro začátečníky. Naši závodníci byli všichni mezi pokročilými. Za františkolázeňský oddíl se zúčastnili tři závodníci, Stela Suchá, Nikola Belková a Dominik Belka.

              V Kata soutěžila Nikola Belková a obsadila 3. místo.

              Do Kumite nastoupili všichni tři závodníci a dosáhli těchto výsledků:

              Stela Suchá obsadila 3. místo,

              Nikola Belková obsadila 3. místo,

              Dominik Belka obsadil 2. místo.

              Závodníci SHINKYOKUSHINKAI KARATE FRANTIŠKOVY LÁZNĚ si v mezinárodní konkurenci vedli velmi dobře.

              OSU

            • Souboj o Cheb - Olympijský odznak 2024

            • V pátek 1. března proběhlo v chebské sportovní hale Lokomotiva oblastní kolo olympijského víceboje o odznak všestrannosti. Projekt pod patronací Českého olympijského výboru probíhá pravidelně každý rok a to v disciplínách trojskok, medicinbal, švihadlo a leh-sedy.

              Naši žáci nezklamali a dosáhli krásných výsledků. O postupu družstev do regionálního kola rozhodnou získané body v oblasti. 

              Děkujeme za reprezentaci a blahopřejeme!

            • Českoslovenští letci v RAF

            • Ve čtvrtek 29. února přišel besedovat s dětmi pedagog, historik a spisovatel PhDr. Daniel Švec.

              Žákům vyprávěl o statečnosti  našich letců v jednotkách RAF v období 2. světové války. Ukázal dětem mnoho historických artefaktů, modely letadel, seznámil je s prací pozemního leteckého personálu. Starším žákům vyprávěl smutné osudy našich letců v období po 2. světové válce. Mladší děti měly možnost nahlédnout do složitosti létání malým dopravním letadlem a poznaly historická i současná esa letecké akrobacie. 

            • Olympiáda v německém jazyce

            • Ve středu 28. 2. proběhlo v Domě dětí a mládeže v Chebu okresní kolo Olympiády v německém jazyce.

              Obě naše žákyně byly úspěšné, shodně obsadily ve své kategorii krásné 3. místo.

              Blahopřejeme a děkujeme  za reprezentaci školy.

            • Sportovně turistický kurz pro žáky 5. tříd

            • Ve dnech 26.2. -1.3. se opět uskutečnil Sportovně turistický kurz pro žáky 5.tříd pod vedením pana učitele Praise. 28 lyžařů a jejich učitelé se na úzkém pruhu sněhu, který pro nás Markéta a rodina pečlivě udržovaly, snažili zlepšit a naučit lyžařskému řemeslu. Nechyběly vycházky do okolí, večerní porady, bodování pořádku ani hry. Ubytováni jsme byli v penzionu Na Faře, kde nám moc chutnalo. Děkujeme zúčastněným, byli jste fajn.

              Mgr. J. Prais

            • Exkurze do firmy Petainer

            • V úterý 27. 2. vyrazila 8.B na exkurzi do firmy Petainer v Aši.

              Seznámili se s pracovním prostředím a  výrobou vratných PET lahví na lince. 

              Firma je Zero Waste, to znamená, že z továrny neodchází žádné odpady, vše je zužitkováno do další výroby.

              Mgr. Jana Žáková

            • Biologická olympiáda - školní kolo

            • 5. února se vybraní žáci zúčastnili školního kola Biologické olympiády. Patří jim velký obdiv, jelikož přírodovědné olympiády patří mezi ty nejtěžší a žáci věnovali přípravě na soutěž několik měsíců.

              Žáci museli prokázat teoretické znalosti v testu, ale také praktické dovednosti při poznávačce a laboratorní práci.

              Z obou kategorií postoupilo celkem 5 žáků do okresních kol, které se budou konat v březnu a dubnu. Držme jim palce!

              Kategorie D (6. – 7.třída)

              1. Robert Buchner (7.A) – 61,5 b
              2. Jiří Zýka (7.B) – 53,5 b

               

              Kategorie C (8. – 9.třída)

              1. Karolína Cetkovská (8.C) – 80 b
              2. Tereza Lewová (8.B) – 69 b
              3. Heřman Matějka (8.B) – 51,5 b

              Ing. Milan Škoda

            • O naší ZOO učebně na Karlově univerzitě

            • V rámci konference „DVA DNY S DIDAKTIKOU BIOLOGIE“ přispěl do programu svou přednáškou i náš učitel přírodopisu Ing. Milan Škoda s tématem Chov zvířat ve škole.

              Hovořil o podmínkách založení takové učebny, jaké aspekty je třeba na začátku zvážit, jak celou učebnu vybudovat a které druhy zvířat jsou vhodné k chovu.

              Ostatním pedagogům vysvětlil komplexní uplatnění ZOO učebny, kdy na škole funguje chovatelský kroužek, volitelný předmět pro žáky 8. a 9. třídy „Chovatelství a pěstitelství“, výuka prostřednictvím péče o živá zvířata a badatelská výuka v rámci přírodopisu.

            • Olympiáda v německém jazyce

            • Ve čtvrtek 8. 2. 2024 proběhlo školní kolo olympiády v německém jazyce. Soutěžilo se ve dvou kategoriích, kategorie I.A pro žáky 6. a 7.ročníků a kategorie II.A pro žáky 8. a 9.ročníků, a ve třech kolech - poslech s porozuměním, čtení s porozuměním a konverzace na vylosované téma.

              V kategorii I.A se umístily na 1.místě Gabča Chrisidisová, na 2.místě Kamilka Brečková,

              v kategorii II.A se na 1.místě umístila Hanka Le Bao Ngoc a na 2. místě Kája Cetkovská.

              Gratulujeme !!!

              Tito žáci postupují do okresního kola, které proběhne 28.2.2024 v Chebu. Přejeme jim hodně štěstí a držíme palce!

              Mgr. Zeisková Kateřina

              Mgr. Šmídová Alice

            • Zeměpisná olympiáda

            • V úterý 6. 2. 2024 se konalo školní kolo zeměpisné olympiády.

              V kategorii A zvítězil Daniel Dytrych ze VI.C, na druhém místě se umístila Veronika Snížková ze VI.B a třetí se umístil Josef Prais ze VI.C.

              V kategorii B: 1. Tereza Černá - VII.C, 2. Robert Buchner, 3, David Drahorád (oba ze VII.A).

              V kategorii C: 1 Robert Štěrba, 2. Jaroslav Šimáček (oba z VIII.B), 3. Jan Nguyen VIII.C.

              Všem zúčastněným blahopřejeme a vítězům jednotlivých kategorií přejeme hodně štěstí v kole okresním, které se uskuteční ve středu 21.2. v Chebu.

              Mgr. P. Chren

            • Poděkování za podporu naší škole při vánočním jarmarku

            • V letošním charitativním vánočním jarmarku, který se za rekordní účasti návštěvníků konal 30. listopadu v prostorách naší školy, se nám podařilo vybrat 43 319,- Kč. Srdečně děkujeme všem, kteří se jakoukoliv činností zapojili a podíleli se na zdárném průběhu této akce. Jen díky vaší pomoci jsme mohli přispět finančními prostředky těmto lidem a charitativním projektům:

              20 000 Kč jsme předali paní Životové, mamince Adámka z Františkových Lázní, který trpí cystickou fibrózou. Je to nevyléčitelná dědičná nemoc, která zkracuje všem pacientům jejich život. Nedílnou součástí života pacientů s CF je každodenní trénink plic v dlouhých inhalacích a rehabilitacích, příjem velkého množství léků a dodržování přísného hygienického režimu. Rodina peníze využije na speciální výživu, probiotika a léky, aby si Adámek mohl užívat života naplno.

              10 000 Kč jsme přispěli na účet nadace DOBRÝ ANDĚL. Tato charitativní nadace je fungujícím systémem, pomocí kterého mohou až desetitisíce dárců, Dobrých andělů, výrazně pomoci tisícům nemocných i relativně malými pravidelnými měsíčními příspěvky. Nadace pomáhá rodinám, které se vlivem nemoci dostaly do tíživé situace. Cílem systému nadace Dobrý anděl je, aby rodiny nemocných dostávaly pravidelnou měsíční finanční pomoc ve výši několika tisíc korun. Tímto způsobem umožní dárcům – Dobrým andělům – navýšit měsíční příjem rodin s dětmi, které přivedla těžká nemoc do těžké životní situace, v průměru o 20 %.

              A nakonec jsme částkou 10 000 Kč přispěli charitativnímu spolku NOVÉ HÁRO, který vyrábí onkologicky nemocným dětem paruky přímo na míru a z pravých vlasů. Tato pomoc je pro ně velmi důležitá, protože díky tomu se mohou cítit lépe a mít více sil na boj s těžkou nemocí.   V rámci činnosti shání spolek dárce a dárkyně vlasů. Spolupracuje přitom s řadou kadeřnictví, kde je možno se objednat a nechat ostříhat.

              3 319,- Kč jsme ponechali na pokrytí nákladů školného v družině a obědů pro žáka 1. třídy naší školy. V případě, že se nám podaří pro tohoto žáka získat zařazení do projektu Obědy zdarma, bude tato částka převedena zpět na účet školy a využijeme ji opět pro pomoc dětem se sociálním znevýhodněním.

            • Exkurze na karlovarské letiště

            • Ve čtvrtek 18. 1. 2024 se VIII.B vypravila za podpory Krajské hospodářské komory na exkurzi na Letiště Karlovy Vary. Žáky provázela vedoucí bezpečnosti provozu a zavedla je i do míst veřejnosti běžně nepřístupných. Žáci si prohlédli velký skener na zavazadla, byli poučeni, co nesmí obsahovat kufry určené do zavazadlového prostoru letadla. Dále prošli standartní palubní kontrolou. Byla jim scanována příruční zavazadla, museli si sundat hodinky, opasky a poté projít bezpečnostními rámy. Někteří zjistili, že brát si penál s nůžkami a kružítkem je dobré pouze do školy, nikoliv na palubu letadla. Nepovolené věci byly žákům zabaveny, pouze však na dobu prohlídky. Ve VIP čekárně se žáci dozvěděli o provozu a využitelnosti letiště. I přes velmi špatné počasí měli možnost spatřit jedno z letadel, která zde běžně přistávají. Na závěr padlo i několik zajímavostí o zabaveném zboží přiváženém přes toto letiště do ČR. Velkou radost ke konci exkurze způsobil energický a hravý policejní pes specializovaný na vyhledávání drog, který naši skupinku několikrát naštěstí bez povšimnutí minul.Děkuji žákům za vzorné chování a věřím, že jim tento výlet alespoň trochu rozšířil obzory.Velký dík patří i řidiči autobusu, který nás v nepříznivých zimních podmínkách bezpečně dovezl tam i zpět.

              Mgr. Jana Žáková

            • Návrh na sponzorský dar z výtěžku vánočního jarmarku

            •  

              Žáci naší školy přispějí

              ČÁSTKOU 20 000,- KČ

              na pomoc místnímu chlapci.

              A D Á M E K

               

              Jedno z dětí, které trpí chorobou tzv. „ nemoci slaných dětí “ .

              Šťastný, usměvavý, veselý, hodně zvědavý a neposedný chlapeček, který si opravdu na tomhle našem světě vybojoval své místo, kam patří. A že se mu tady líbí!

              Narodil se v únoru 2020 s nafouknutým bříškem, proto musel být ještě téhož dne ihned odvezen do Motola a operován pro prasklé střevo. Operace proběhla a Adámkovi byla udělána na čas stomie, tedy vývod. Zároveň se Adámkovi dělalo nesčetné množství testů. Měsíc a půl bojoval o svůj život, než se dostal domů, do Františkových Lázní, za starším bráškou, za maminkou, tatínkem a zbytkem rodiny.

              Jeho diagnoza na celý život zní „ Cystická fibróza“ . Bohužel stále u nás nevyléčitelná dědičná nemoc, která zkracuje všem pacientům jejich život.

              V naší zemi je zhruba 700 pacientů s touto nemocí klasického průběhu a další s různými komplikovanými formami.

              Několikahodinová léčba je pro pacienty s cystickou fibrózou nedílnou součástí každého dne. Nemocní musí trénovat své plíce v dlouhých inhalacích a rehabilitacích, berou velké množství léků a musí dodržovat přísný hygienický režim.

              Velmi komplikovaná je hlavně otázka trávení a metabolismu. Důležitá je vysokosacharidová dieta, aby pacienti nabrali „ alespoň“ pár kilo. To je teď pro rodiče Adámka hlavní téma. Nutné je kupovat drahé Nutridrinky, drahá probiotika a léky, na které budou peníze ze sbírky použity.

               

              Od září tohoto roku začal navštěvovat MŠ, kde se mu velmi líbí, miluje kolektiv a hry s dětmi. Paní učitelky jsou velmi vstřícné. Dohlížejí na podávání léků a dalších nezbytných věcí tak, aby si mohl Adámek naplno užívat života.

              Adámek svou nemoc zvládá velmi dobře.

               

              Ač to nemá celá rodina jednoduché, s těžkým osudem se perou a nevzdávájí to.

               

              Pokud by někoho zajímaly podrobnosti o této nemoci, vše naleznete na: www.klubcf.cz

              celorepublikové kampaně a sbírky probíhají na :

              slanedet/klubcf.cz

              Všechny informace zveřejněny se souhlasem maminky Adámka.

            • Olympiáda v Anglickém jazyce

            • V pátek 15.12.2023 se vybraní žáci zúčastnili školního kola olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: I. kategorie pro žáky 6. a 7.ročníku a II. kategorie pro žáky 8. a 9.ročníku. Účastníci prošli několika koly a svou jazykovou úroveň ověřili v těchto dovednostech: poslech, čtení s porozuměním a komunikace. Máme radost z vysoké účasti, chválíme všechny statečné zúčastněné a všem umístěným gratulujeme!Vítězkou I. kategorie se stala Eliška Vorlová ze 6.B a vítězem kategorie II. je Matěj Ďurica z 9.B. Oba postupují do okresního kola, které proběhne v příštím roce v Chebu. Přejeme jim hodně štěstí a držíme palce!

              K. Sutton, K. Tomek