• Novinky

            • Adaptační pobyt pro žáky 6. ročníku

            • Každoročně naše škola uskutečňuje adaptační pobyt pro žáky šestých ročníků. Cílem je poznat se navzájem i mimo školní prostředí, vysvětlit si organizaci práce na 2. stupni, zmírnit možné obavy z přechodu z 1. stupně na druhý. V letošním roce odjeli naši žáci spolu se svými třídními učiteli a školními preventistkami na dvě noci do obce Skalná. Ubytovali a stravovali se ve sportovní hale. Tam se o ně všichni velmi dobře starali. /Nejvíce chválené byly snídaně./ Během pobytu proběhlo mnoho aktivit podporujících vzájemnou důvěru, respekt, spolupráci, komunikaci. K nejoblíbenějším patřila třeba mořská příšera, koulovaná, klávesnice....Vzhledem ke krásnému počasí proběhlo mnoho aktivit i venku v přírodě, v parku, v lese, při procházkách k pramenu Kyselka. Věříme, že si všichni zúčastnění adaptační pobyt užili, odnesli si s sebou řadu cenných zkušeností, které jim do budoucna pomohou zkvalitnit vztahy ve třídním kolektivu, že žáci budou rádi studovat ve své třídě a v naší základní škole.

              Děkujeme za finanční podporu Spolku PRO ZŠ Františkovy Lázně, významnou dotaci jsme pro naše žáky získali z projektu Karlovarského kraje ,,Cítím se bezpečně".

              Třídní učitelé 6. ročníků, preventisté ZŠ

          • Republikové finále OVOV 2023
            • Republikové finále OVOV 2023

            • Republikové finále Odznaku všestrannosti 2023 proběhlo 7.-8.9. opět v Brně. Zúčastnilo se ho 774 žáků a jejich učitelů z 189 škol. Naše Barbora Staňková skončila v tomhle náročném desetiboji na 15.místě. Gratulujeme a přejeme další, nejen sportovní, úspěchy.

            • Slavnostní uvítání prvňáčků

            • Dnes poprvé zasedlo do lavic naší školy téměř 60 nových žáčků prvňáčků. I s rodinnými příslušníky je v aule školy přivítala paní ředitelka Mgr. Květa Čeganová spolu se starostkou města Mgr. Lenkou Průšovou. Překvapením pro děti byl projekt Papoušci do škol pana Martina Procházky. Papoušci pomohli rozdat dětem dárky od městského úřadu a zájemci se mohli s papoušky vyfotit. Přejeme dětem šťastnou cestu za poznáním a vědomostmi a rodičům pevné nervy a radost z jejich úspěchů.

            • Výuka v týdnu od 4. do 8. září 2023.

            • V týdnu od 4. do 8. září bude výuka v naší škole probíhat takto:

              1. třídy končí 5. a 6. září v 9:40 hodin, 7. a 8. září v 10:45 hodin.

              Od 11. září probíhá výuka podle rozvrhu.

              1. stupeň končí výuku 5. a 6. září v 11:40 hodin, 2. stupeň ve 12:35 hodin. 

              Od čtvrtka 7. září probíhá výuka podle rozvrhu, ale bez odpoledního vyučování.

              Od 11. září probíhá vyuka podle rozvrhu včetně odpoledního vyučování.

            • PROJEKT ZDRAVÉ LIDSKÉ TĚLO

            • PROJEKT ZDRAVÉ LIDSKÉ TĚLO

              V pátek 16. června proběhl na naší základní škole projekt o zdravém lidském těle. Celá akce byla určená pro žáky 8. tříd, vzhledem k tomu, že se v tomto ročníku děti v přírodopisu učí o lidském těle, bezvadně projekt doplnil a zpestřil náš vzdělávací program.

              Projekt probíhal ve spolupráci hned s několika organizacemi. Ze Střední zdravotnické školy si studenti pro naše žáky přichystali hned několik ,,stanovišť“. Měření životních hodnot – pulzu a tlaku. Vyšetření plochých nohou, vyšetření prsou a varlat a popovídání o zdravé výživě. Zdravotní sestra ze Zdravotnické záchranné služby KV si pro žáky přichystala demonstraci první pomoci s diskuzí. Samozřejmě se mezi žáky našli i ,,odvážlivci“ a první pomoc si sami vyzkoušeli. Lektoři z fitness centra Better fitness měli připravené nejen povídání, ale i ukázku pole dance, kterou předvedli naše žákyně – Eliška Jedličková a Nikol Králová. Lektoři pohovořili o významu pohybu v životě člověka, správné stravě, spánkové hygieně a regeneraci, suplementaci poruchách přijmu potravy a byl i prostor pro dotazy. O prevenci před užíváním návykových látek se žáci mohli dozvědět od pracovníků z kontaktního centra KOTEC. Přednáška se nesla v duchu diskuse a trvala nejdéle ze všech stanovišť, které byly pro žáky přichystané.

              Aby to nebylo jenom povídání, tak si žáci z 9. tříd připravili několik stanovišť více akčnějších. Žáci poznávali jednotlivé kosti a svaly, pojmenovávali vnitřní orgány člověka a následně je i správně skládali do anatomického modelu. Věřte, že to není zrovna jednoduchá disciplína. A na závěr ještě poznávačka lidských tkání pod mikroskopy.

              No bylo to dopoledne plné zajímavých poznatků z biologie člověka a správné životosprávy. Projekt jistě obohatil naše žáky o nové poznatky a zkušenosti a možná v někom vzbudil zájem o studium v tomto oboru.

              Naši žáci ze 6.A přichystali občerstvení a perfektně se ujali rolí mladých průvodců pro jednotlivé skupinky žáků, aby zajistili, že nezapomenou na žádná stanoviště.

              V neposlední řadě patří poděkování všem organizacím, které byly součástí projektu. Děkujeme a těšíme se na spolupráci další rok!

               

              Ing. Milan Škoda

              učitel přírodopisu

               

               

               

            • T-Mobile olympijský běh

            • 21.6.23 jsme se zúčastnili T-Mobile olympijského běhu. Běhali jsme o 106, uběhli celkem 899 koleček, což znamená 179,8 km. Všem běžcům velká pocta a poděkování.

            • Almanach literárních prací

            • Vážení čtenáři,
              představuji vám Almanach literárních prací , který je výsledkem prvních literárních krůčků všech žáků třídy 8. A ZŠ Františkovy Lázně. Ponořte se do dětské fantazie a neodsuzujte drobné nedokonalosti. Možná se mezi začínajícími autory nachází budoucí spisovatel....
              (Poznámka - do textů jsem zasahovala minimálně, šlo především o posun dětí v oblasti stylistiky a slovní zásoby, gramatiku jsem neřešila.)
              Všem moc děkuji. Monika Kocourková

              Almanach literárních prací

            • Sportovní úspěch našich žáků ve full contact karate

            • Všichni závodníci františkolázeňského oddílu se umístili na medailových příčkách

              Čtyři stříbrné, dvě třetí a jedna zlatá medaile pro oddíl Shinkyokushinkai Karate Františkovy Lázně.

              Více než stovka závodníků se sjela v sobotu 17. 6.2023 do Františkových Lázní na druhé kolo mezinárodního turnaje ve full contact karate -  Liga kumite mládeže. Domácí pořádající dodíl Shinkyokushinkai Karate Františkovy Lázně, vyrazil do boje v počtu sedmi závodníků. Turnaj byl celkově velmi vydařený. Dostavili se kvalitní závodníci, kteří ve vyrovnaných soubojích předvedli velmi pěkné souboje. Domácí tým také nezaváhal, a všichni jeho závodníci si mohli na konci turnaje vyskočit „na bednu.“ 

              Nejlépe si vedl již ostřílený závodník Aleksandr Yastremskyj. V kategorii starších žáků obsadil první místo! 

              V kategorii seniorů si i jeho otec Ivan, vedl také velmidobře, a obsadil druhé místo. 

              Do třetice rodina Yastremských. Valentýna Yastremskav kategorii juniorek také obsadila vynikající třetí místo. Valča nedostala od soupeřek nic zadarmo. Předvedla kvalitní výkon a vůli bojovat.  

              Další zkušená závodnice Nikola Belková, v kategorii mladších žákyň výborným výkonem vybojovala opět druhou příčku. Nikolka bojovala také ve starší kategorii mladších dorostenek. Zde ale pro zranění nohy musela ze zápasu odstoupit. 

              Lukáš Holub jako bojoval jako ostřílený závodník a bylo z toho opět druhé místo!

              Trenér Čadek do turnaje nasadil i dva nováčky. Emmu Hrinkovou a Stelu Suchou. Pro Emmu to byl druhý turnaj, pro Stelinku to byla premiéra. Obě závodnice si ale vedli výborně. 

              Stela v kategorii mladších žákyň obsadila po velmi pěkném a vyrovnaném zápase krásné druhé místo. 

              Emma se musela probojovat pavoukem v dobře obsazené kategorii starších žákyň ke krásnému třetímu místu. Nutno dodat, že v jednom souboji utržila tvrdý kop na hlavu, ale jako opravdový bojovník to nevzdala a v souboji pokračovala. V jejím věku si to zaslouží velký respekt.   OSU!

               

              František Čadek

          • Romeo a Julie
            • Romeo a Julie

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Romeo a Julie .

              Na čtvrtek 8.9.2023 si studenti 9.C připravili divadelní zpracování v anglickém jazyce Romeo a Julii. Kostýmy, rekvizity, vizuální i hudební provedení nás zavedlo do doby renesance, Itálie a města Verony. Studenti měli romantický příběh famózně nacvičený a užívali si hru stejně jako obecenstvo. Dopolední představení se setkalo s velkým úspěchem, taktéž večerní provedení pro rodiče nenechalo suché oko. Všem děkuji za účast a studentům 9.C. za hezký zážitek, který si zajisté budeme všichni pamatovat. Kateřina Sutton

            • Návštěva DDM SOVA

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Návštěva DDM SOVA.

              Ke Dni dětí jsem pro svou třídu připravil menší výlet a jak jinak než přírodovědný :) S dětmi jsme navštívili nové přírodovědné centrum v DDM SOVA v Chebu. I přesto, že děti mnoho exotických druhů živočichů znají od nás ze školy, tak se mohli seznámit i ,,novými" exempláři. Prohlédly si i tropické rostliny a absolvovaly i přírodovědnou stezku po areálu DDM, kde plnily zajímavé úkoly :) Nakrmily koně a kozy a nakonec jsme si společně upekly u ohně i buřty :) Ing. Milan Škoda třídní učitel 6.A učitel přírodopisu

            • Krajské finále OVOV

            • Během krajského finále OVOVu v Ostrově 29.5.23 jsme si skočili pro dvě zlaté (Alena Leharová a Barbora Staňková), jednu stříbrnou (Matěj Hockicko) a dvě bronzové (Terezie Staňková a Mia Vynáhlovská) medaile. I ti, co nestáli na bedně byli úžasní. Z 16 družstev bylo naše 4. s rozdílem necelých 100 bodů na 3. medailové. Moc děkuji a blahopřeji. Jana Krejčová

          • TECHNIKA JE ZÁBAVA.
            • TECHNIKA JE ZÁBAVA.

            • Jak si co nejlépe vybrat studijní obor nebo střední školu? Navštívit ji! Promluvit si se studenty, poznat učitele, seznámit se s obory, které se na škole vyučují, zasoutěžit si, prakticky si vyzkoušet, co se za jednotlivými obory skrývá. Ve středu 10.5.2023 vyjelo dvanáct chlapců osmých tříd z naší základní školy na SPŠ Ostrov. Soutěžní dopoledne nám uteklo jako voda. Chlapci byli skvělí. Jedno z našich družstev dokonce dosáhlo plného bodového zisku. Moc jsme si exkurzi užili. A mnozí odjížděli s tím, že právě tato škola by mohla být ta pravá. J. Matějíčková

               

          • ZOO učebna – chov zvířat ve škole Seminář s exkurzí
            • ZOO učebna – chov zvířat ve škole Seminář s exkurzí

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie

              ZOO učebna – chov zvířat ve škole Seminář s exkurzí.

              V úterý 25.dubna v rámci spolupráce s krajem jsem zrealizoval seminář s exkurzí pro pedagogy z Karlovarského kraje, aby se seznámili s celým procesem chovu zvířat ve školách. Účastníci se seznámili se základními kritérii chovu zvířat ve školských zařízeních, doporučeními pro úspěšný chov, výběr vhodných druhů a zejména pak i s příklady dobré praxe. Součástí nebyla pouze přednáška, ale exkurze v naší ZOO učebně. Účastníkům jsem představil chovná zařízení a chované druhy živočichů. S některými učiteli jsme již domluvili spolupráci. Ing. Milan Škoda učitel přírodopisu

          • Ukliďme Česko 2023
            • Ukliďme Česko 2023

            • V pátek 21. 4. se žáci naší školy pustili do úklidu parků, cest a zákoutí Františkových Lázní. Celá akce probíhala od 8 hodin ráno do 13:30. Žáci byli vybaveni plastovými pytli a rukavicemi. Chut do sběru odpadků nechyběla. Sluníčko a dobrý pocit jim byly odměnou a také nějaké nalezené poklady a samolepky od organizátora akce Ukliďme Česko. Děkujeme firmě AVE za svoz odpadu, MěÚ za dobrou komunikaci a všem zúčastněným pedagogům za motivaci žáků. Jelínek – koordinátor akce